Meseria de a fi părinte se învață zi de zi, noi, maturii avem credința că copilul știe exact ce vrem de la el, dar ne greșim. Nevoia copilului este de a fi ascultat și comunicarea cu el – acesta este unul dintre cele mai importante aspecte care asigură disponibilitatea copilului de a coopera cu părinţii.
Copilul are nevoie ca părinţii să -i explice acţiunile, să vorbească deschis despre aşteptările lor şi despre aprecierea comportamentului în diverse situaţii. Astfel, copilul va înţelege mai bine regulile de comunicare, comportamentele acceptate şi agreate de părinţi. Sentimentul de independenţă şi înţelegerea corectă a regulilor de comportament îi face pe copil să devină mai prudenţ şi mult mai responsabil
Familia reprezintă primul mediu în care copilul învaţă să se recunoască ca membru al societăţii. Rolul cel mai important al familiei constă în educarea şi formarea tinerilor în vederea integrării în viaţa şi activitatea socială.
Stilurile parentale utilizate de părinţi au o mare pondere în formarea şi sructurarea personalităţii viitorului adult şi în modelarea unui comportament adaptiv. Stilul parental reprezintă “un concept psihologic ce întruneşte strategiile şi standartele folosite de părinţi în creşterea copiilor”
Echipa „Universităţii părinţilor”, Vă invită să participaţi la următoarea sesiune tematică „ Stilurile parentale şi efectele lor asupra copiilor” pentru a recunoaşte şi a modifica propriul stil parental.