Tinerii de la Liceul Teoretic ”Universul”

Posted on Posted in UncategorizedAu aflat că votul lor contează, iar alegerea pe care o vor face le poate schimba viața. Este vorba despre un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Universul” din capitală care au asistat la o lecție informativă organizată de reprezentanți ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în cadrul proiectului ”Umbrelele Democrației”. Tinerii au avut posibilitatea să discute de la egal la egal cu formatorii și să afle răspunsuri la cele mai diverse întrebări.

 

Formatorii de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) le-au povestit liceenilor despre importanța votului lor, despre activitatea secțiilor de votare și a birourilor electorale, precum și despre candidați și partide electorale. Liceenii spun că lecția oferită de CICDE le-a fost de folos, dar mai ales i-a făcut să înțeleagă cât de important este rolul pe care îl au în societate.

”Tinerii nu sunt suficienți de informați, iar o astfel de practică este necesară și în alte licee, atât pentru clasele liceale, cât și pentru cei mai tineri care, în curând, vor vota. Despre rolul consilierilor nu eram destul de informat și despre finanțele partidelor”, povestește un licean.

Formatorul de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, profesorul universitar Igor Bucătaru, este convins că în urma discuției, elevii vor avea o abordare analitică atunci când vor merge la secția de votare.

”Orice informație nouă pe care au aflat-o ei astăzi le va fi de folos în viitor. Suntem bucuroși că măcar cumva am contribuit la formarea unui cetățean care va ști ce alegere să facă, în primul rând, informându-se. Abia după aceea va vota conștient pro sau contra”, a menționat Bucătaru.

Directorul Centrului, Natalia Iuraș a constatat că tinerii sunt informați, fapt care îi aduce mai aproape de realitatea politică și socială din țară, menționând că ”acțiunea se derulează în fiecare centru raional din toată țara și ne demonstrează că tinerii sunt interesați și pun niște întrebări la care eu nici nu m-am așteptat, cum ar fi finanțarea partidelor politice. Este clar că ei urmăresc evenimentele din țară și urmăresc ce se întâmplă de fapt în cadrul politic”.

„Umbrelele democrației” este o campanie de educație civică, care are scopul de a ajunge în fiecare liceu din centrele raionale ale țării pentru a răspunde la întrebările tinerilor alegători.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *